14 Ağustos 2008 Perşembe

Ulusal Ajans: Hibeler vol-1

Geçen yıl erasmus öğrencisi olanlarla tanışıklığı olanlar bilir, geçen sene gidenlere 2 dönem de kalacak olsalar 1 dönemlik hibe verildi (küçük bir istisna dışında; sadece ve sadece bölüm erasmus listesinde birinci olanlara 2 dönemlik hibe yardımı sağlanabildi, %5 gibi bir insana yani) . Ayrıca, ilk dönem hibeli gidenlere de ikinci dönem hibesiz kalamayacakları söylendi, kural böyleydi çünkü, bir dönem hibeli diğer dönem hibesiz kalmak yoktu. Bu kural da delindi geçen yıl, eğer, öğrenci kalmak istiyorsa kendi bölümü ile anlaşıp, exchange öğrencisi olarak bir dönem izinli olabiliyorlar, bu sayede 2. dönem de kalmış oluyordu.

Geçen yıl, herzamanki gibi bütün öğrencileri karşılayabilecek miktarda hibe çıkmamıştı ab ofisimize, onlar da çıkan hibeyi, ne kadar çok kişi faydalanırsa o kadar iyi mantalitesi ile herkese bir dönemlik hibe sağlama kararı almışlardı. Ancak, ilk dönem sonlarına doğru sorunlar çıkmaya başladı. Bazı üniversitelere giden arkadaşlar, aldıkları dersler bir sömestr lik değil, bir senelik olduğu gerekcesi ile derslerini yarıda bırakarak dönmek zorunda kalacaklardı ve itiraz ettiler bu duruma.

Bu yılın başında , ulusal ajans hibeleri açıkladı ,bu açıklanan listeye göre ab ofisi hibe dağıtımı yaptı. Bu sene, geçen sene çıkan sorunlardan bir ders çıkartılmış, ve herkesin anlaşması kaç aylık ise, o kadar hibe verilmesine karar verilmişti. Dağıtım buna göre yapıldı ve 2/3 gibi bir aday hibe almaya hak kazandı. Hibe alamayacaklar ise kendi imkanları ile gidip gitmemeye karar vereceklerdi.

Dün, ulusal ajansın sitesinde bir haber yayınlandı, henüz ab ofisimize gelen resmi bir yazı yok, dün Füsun hanım la konuşma şansım oldu çünkü, oradan biliyorum.
Bu yazıyo göre, üniversitelerin ulusal ajanslarına gönderilmesi gereken 51 milyon euro nun yalnızca 18 milyon euro su karşılanabilecekmiş. Yıldız Teknik olarak biz yaklaşık 1 milyon alacaktık ilk açıklanan miktara göre, ancak şimdi oranlarsak 380 bin euro gibi bir miktar düşer bize, bu da basit bir matematikle %62 lik hibe çıkan adayın hibesinin çıkmadan gittiği anlamını taşıyor.

Bu umarın gerçek değildir, yada umarım bizim dönemimizi kapsamaz, ancak kapsarsa, bunu kompanze edebilmek için ab ofisimiz ya herkese 1dönemlik hibe uygulamasına geçecek yine, yada birçok kişi vizesini-uçak biletini almışken hibesiz kalacak.

Hepimiz için heyecanlı günler bizi bekliyor.. Bekleyip göreceğiz..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

felaket bir şey