31 Temmuz 2008 Perşembe

Vize Mevzusu

Bugün 31 temmuz Perşembe, sabah 9 30 sularında genel stajımı yapmakta olduğum Schneider Electric’te telefonun başına oturup vize başvurumu yapmış, ve mülakat tarihimi almış bulunmaktayım, 15 ağustos sabahı 7buçuk! Evet, kargalar bile işlerini halletmeden olabilir, ama Almanlara göre aslında geç bir saat sayılır bu, sabah 5’te kalkan bir milletten söz ediliyorsa özellikle..

Tabi erasmus a başvurduğum aralık ayından bu güne kadar arada başıma gelip geçenleri bu blog’da yazmaya kalksam, eminim birçoğunuz vazgeçeceksiniz bu maceradan. Ama aslında erasmusu erasmus yapan, insanları Avrupa’ya çıktıktan sonra delice gezmeye eğlenmeye sürükleyen de bu bence. Başvuru sürecinin bu kadar engellerle kaplı olması, bu denli çetrefilli işlemlerle, bürokratik zorluklarla karşılaşılıyor olması insanlarda “madem uğraştım eğlenirim ulan” şartlı tepkisine neden oluyor.

Vize mevzusuna gelince, Almanya, schengen ülkeleri arasında öğrencileri vize için belki de en çok uğraştıran ülke, bunu baştan söyleyeyim. Bazı ülkeler sadece 2 fotoğraf ve pasaport getirene vize verebiliyorken (ki vize aynı vize, D tipi Schengen) , Almanya’da bu iş için gerçekten emek, zaman ve biraz(!) da para gerekiyor.. Başvuru belgelerini alman konsolosluğunun sitesinde kolayca bulabiliyorsunuz, ancak kolayca toplayamıyorsunuz. Bu süreç içerisinde bilimum noter, yeminli tercüman, fotoğrafçı, muhtar, banka parasına para katıyor, zavallı Erasmus ögrencisi de “astarı yüzünden pahalı çıkıyor lan bunun “ düşüncesiyle velisine yaslanıyor.

Vize belgeleri konusundaki söylentilere bir son vermek amaçlı bu yazımda, randevu için aradığım iks firması görevlisinin bana söylediklerini aynen sizlerle paylaşmak isterim, şöyle ki;

  • 3 adet biyometrik foto,
  • Karşı okuldan gelen acceptance letter ve Almancası (karşıdaki koordinatörünüzden rica edin almanca yollasın noterlere ekmek çıkmasın)
  • Teyit belgesi ve Almancası (ab ofisine rica ettim bu yıl ve sağolsunlar -Füsun Hanım ve tabii ki Burcu Hanım’a sabırlarından dolayı sonsuz teşekkürler J - belgenin Almancasını da düzenlediler, direkt olarak okuldan tedarik edebilirsiniz)
  • Anne-babanızın sizin oradaki masraflarınızı karşılayacağına dair onay belgesi (noterden onaylı ve almanca çevirili)
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Ailenizin sizin masraflarınızı karşılayabileceğine dair gelir ve varlık gösteren belgeler
  • Bütün schengen ülkelerinde geçerli olan bir seyahat sağlık sigortası
  • En az bir yıl geçerli bir pasaport
  • Öğrenci belgesi ve Almanca yeminli tercümesi

Görüldüğü gibi, pek çok belge gerekmekte, ki bunlara eklenecek konsolosluk sitesinden çıktı alabileceğiniz almanca 3 belge daha eklenecek, ve bütün asıl belgelerin 2 şer fotokopisi de gerekecek vize görüşmesi için. Belgelerinizi hazırladığınız zaman iks adlı firmanın telefon numarasını arayıp randevunuzu alabilirsiniz –ki burada kredi kartınız ve pasaportunuz yanınızda olmalı-, yada iş bankası, finansbank yada yapı kredi bankalarından birine 21 ytl randevu ücreti+3,5 ytl banka işlemleri ücreti ödeyerek alacağınız pin kodu ile de randevu alabilirsiniz.

Hiç yorum yok: